DPH - ukončení roku 2012

Top  Previous  Next

Seznam témat:

jaké jsou podstatné změny od 1.1.2013

jaké jsou očekávané změny od 1.4.2013

 

Jaké jsou podstatné změny od 1.1.2013

Platby k finančním úřadům budete směřovat na nové bankovní účty. Ty musíte nastavit v číselnicích, jak pro platby v účetnictví – zálohy, DPH, silniční daň, ale i ve mzdách pro daň ze závislé činnosti - http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/ceska_danova_sprava_16801.html

 

 

 

 

 

V souvislosti se změnou daňové správy http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/ceska_danova_sprava_16703.html?year=0 bude podání všech daňových přiznání směřovat na nové finanční úřady a jejich územní pracoviště. Bude tedy v záhlaví vždy uveden finanční úřad a územní pracoviště. Jsou        vydána nová čísla finančních úřadů a územních pracovišť, Vision ERP bude mít v upgrade i konverzi, která Vám naplní příslušné číselníky a budou upraveny jak XML protokoly, tak i formuláře daňových přiznání. Veškerá daňová přiznání a hlášení budou od 1.1.2013 podávána na nových vzorech, oficiálně k dispozici nejsou, ve Vision ERP budou začátkem roku. V číselníku pro účely DPH jsou změny ve dvou krocích, k 1.12.2012 po upgrade program zkopíruje a vloží větu, kde bude konvertované číslo finančního úřadu na FÚ a územní pracoviště. To zkontrolujete v číselnících obecných – státy – vlastní stát:
 
V daňových přiznáních už za měsíc 12/2012 budou potom vyplněny údaje o nových finančních úřadech a územních pracovištích (pro DPH vzor 18):
Ve formulářích faktur je u přenesení daňové povinnosti text: „Daň odvede zákazník“, ve standardních formulářích je změna provedena. Pokud na svých formulářích text nechcete popisovat jednotlivě, pak jej naleznete ve skriptu sestavy:

 

 

 
Ve scriptu „list1.zahlavi_popis.BeforePrint“ vyhledáte text „la_plati_neplati“, zde je pro rok 2013 nová formulace textu.

Nemusí se uvádět sazba DPH, proto pro hledisko 12-reverse-charge se v případě, že u materiálu je 0% nebo v případě služeb (stavební práce) je „sazba DPH pro příjemce plnění“ nevyplněna nebo =0, tak se na fakturu nevypisuje sazba v položkách a také v rekapitulaci.
Při tvorbě faktury je možné vypnout upozorňování na vyplňování sazby DPH, u fakturace se skladu je možné sazbu u skladových položek vynulovat.

Umístění funkce pro nastavení parametrů fakturace

Když je rok 2013, tak v rekapitulaci standardních formulářů faktury nejsou uvedeny texty uvozující  řádky pro doplnění základu daně a daně v případě všech plnění přenesení daňové povinnosti (reverse charge), poněvadž na formuláře se už nic dopisovat nebude, vše se doplní jen v daňové evidenci (změna zákona v oblasti vystavování a archivace DD).
U přenesené daňové povinnosti není povinnost vyplňovat sazbu daně, proto je tato povinnost ve Vision ERP dána parametrem u číselné řady (někteří zákazníci budou sazbu i nadále vyplňovat, proto je to řešeno parametrem).
Sazby DPH od 1.1.2013 – připravujeme update, který Vám sazby daně do číselníku pro DPH doplní, proto na konci, nebo začátku roku 2013 proveďte upgrade.
V souvislosti s novým způsobem ručení za DPH musí do dvou měsíců od účinnosti novely (dle schvalovacího procesu nejspíše do 28.2.2013) musí každý plátce DPH nahlásit čísla svých bankovních účtů na které bude přijímat platby od odběratelů. Tyto poté budou zveřejněny.
U faktur ze zahraničí a přijaté faktury v RPDP se údaje budou zaznamenávat jen v daňové evidenci, už se nebudou psát na farturu.
Zrovnoprávnění elektronické fakturace a přijetí pravidel pro archivaci daňových dokladů elektronicky nás přiměl k rozšíření stávající možnosti vkládat soubory k účetním dokladům:

 

 
Tyto dokumenty lze vkládat jak k firmám, tak k účetním dokladům, je možné i napojit scaner, který v případě archivace přijatých daňových dokladů elektronicky může hodně ušetřit času.
V případě uskutečněného plnění připravujeme funkci, která zajistí v případě tisku nebo exportu faktur vytvoření dokumentu a jeho uložení.

 

Jaké jsou očekávané změny od 1.4.2013

Ručení za daň – Při zadávání došlé faktury bude ve Vision ERP funkce, pomocí níž obsluha zkontroluje, zda plátce uvedl zveřejněný bankovní účet (podobně jako nyní DIČ). Tato funkce bude k dispozici  až po zveřejnění způsobu ověřování daňovou správou. Stejný způsob bude pro ověření nespolehlivého plátce.

 

Související témata

Zahájení roku a účetní závěrka

Účetnictví